TALAS'TA HOCALI ŞEHİTLERİ ANISINA ANIT

Talas’ta 26 yıl önce Azerbaycan’ın Hocalı kasabasında Ermeniler tarafından katledilen 613 şehit anısına yapılan anıt, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov’un da katıldığı törenle açıldı.

Yenidoğan Mahallesi Kerkük Bulvarı üzerinde 12 bin metrekare alanda kurulan Hocalı Parkı içinde, siyah mermer kaide üzerine bronzdan Azeri bir kadının kucağında katledilen çocuğu tasvir edilerek yapılan abidenin açılışı için düzenlenen tören, Azerbaycan ulusal marşı ve İstiklal Marşı okunuşuyla başladı. Törenin açılış konuşmasını yapan Talas Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu, bir daha böyle bir acının yaşanmamasını diledi.

Başkan Palancıoğlu, soykırımın yaşandığı 26 Şubat 1992 tarihinde üniversitede öğrenci olduğunu belirterek, “Olayın olduğunda 22 yaşındaydım. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Önemli olan tek millet, iki devlet olarak kalkınmanın mücadelesini vermek.” dedi.

Dünya Azerbaycanlıları Medeniyeti Merkezi Dış İlişkiler Koordinatörü ve Hocalı anıtı yapım koordinatörü Necef Ganbarov, “Azerbaycan’ın bu acı ve önemli gününe gösterdiğiniz ilgiden dolayı Talas Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Rusya Devlet Duması Temsilcisi ve Politik Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Ramin Gasımov, “Hocalı’daki bu faşistçe saldırıyı dünya kamuoyu unutmamalı. Böyle bir katliamın insanlık tarihinde bir daha yaşanmamasını diliyorum. Yaşlıların, çocukların ve hatta erkeklerin ağlayarak anlattıklarını hiç kimse duymak istemez. Bu faşistliği yapanların yanına asla kar kalacağını düşünmüyoruz. Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin, yeni bir faşizmin yaşanmasına müsaade etmeyecektir.” şeklinde konuştu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım ise şöyle konuştu: “Karabağ sadece Azerbaycan’ın değil, bütün insanlığın, dürüst, namuslu, haysiyetli, şerefli ve onurlu insanların kanayan yarasıdır. Her platformda bu soykırımı dünyaya anlatmamız lazım. Ermenistan, bölgesinde huzurlu, kendi insanlarının refah içinde yaşamasını istiyorsa, Karabağ sorunu sulh yoluyla çözmelidir. Kimsenin burnu kanamasın. Hiçbir annenin gözleri yaşarmasın.”

Azerbaycan Milletvekili Elman Memmedov da kendinin Hocalılı olduğunu anlatarak, “Bu soykırım gözlerimin önünde yaşandı. Hayatını kaybeden 613 kişi benimle birlikte yaşadı. Biz toprağımızı koruyorduk” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov, “Bu parkın yapımında emeği geçen başta Talas Belediye Başkanımız olmaz üzere, Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Türkiye’nin lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyorum. Azerbaycan’ın dertlerini paylaşan Türk halkına teşekkür ediyorum. Allah sizi var eylesin. Allah böyle bir faciayı hiç kimseye yaşatmasın. Ve biz buraya güzel işler için gelelim. Hocalı’dakilerin her birinin günahkarı da diğer faşizmleri yaşatanlar da cezalarını inşallah yakında alacaklar.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu’na plaket verdi. Ardından anıtın kurdelesi açılarak,  Hocalı’daki katliamda şehit edilenler için abide önüne kırmızı karanfil bıraktı.